lauantai 21. marraskuuta 2009

Pajupallon ohje ja pajupallosta sammalpalloksi

Tee kolme samankokoista rengasta tasaisesti taipuvista pajuista.

Laita kaksi rengasta ristikkäin ja kiinnitä risteyskohdista rautalangalla (2kpl). Laita vielä kolmas rengas poikittain päälle ja kiinnitä risteyskohdat (4kpl). Tarkkaile asetellessa pallon muotoa. Nyt runko on valmis.

Ala pujottelemaan pajuja tyvi edellä runko-osien alta ja päältä. Laita pajun tyvi aina runko-osan alle, pallon sisäpuolelle. Latvat jää vielä odottamaan. Tässä vaiheessa musta tuntuu aina ettei tästä mitään palloa tule. :)

Pujottele pajuja (tyvi edellä) tasaisesti jokapuolelle. Jokainen löytää tehdessä oman tyylinsä. Toinen taivuttaa suorempaa reittiä, toinen saattaa kaarrella pajuja palloon. Lopputulos on erinäköinen. Tässä mallissa pajut on pujoteltu aika suoraan.

Kun pallo on jo vähän tiiviimpi, pujottele latvat punoksen sekaan. Leikkaa pallon ulkopuolelle tulevat tyven ja latvan päät pois.

Tässä aika harva pallo valmiina. Mitä tiheämmän haluat sitä enemmän pujottele uusia pajuja sekaan. Kuivuneeseenkin palloon voi lisätä myöhemmin pajuja ja tihentää sitä.

Jatkan vielä ohjetta kuinka tein pajupallosta sammalpallon.

Laita sammallevyjä pallon päälle ja kierrä rautalankaa niiden päälle. On helpompi tehdä isoista sammallevyistä. Täytä koko pajupallon pinta sammaleella ja kierritä rautalankaa päälle niin tiheästi, että sammal pysyy hyvin pallon päällä.

Sammalpallo valmiina. Jota jatkoin vielä....

Pujottelemalla pajuja sammaleen päälle, vähän kuin koristeeksi.

Ja koristelemalla maalatuilla käpykukilla, jotka valitettavasti menivät "kiinni" ulkona vesisateessa.

Pallo valmiina emalisankossa. Kaksi tällaista asetelmaa koristaa meidän ovenpielessä. Päälle voisi vielä laittaa lyhdyn tai pelkän kynttilän lasipurkissa. Toivottavasti kukatkin aukeaa, kun sää kuivenee. ;)

7 kommenttia:

Vuokko kirjoitti...

Olen joskus kokeillut samanlaista palloa.Jokin meni vikaan, kun en onnistunut. Nyt tuli niin selkeät ohjeet,että seuraavalla kerralla ei ole varaa epäonnistua. Kiitos sinulle tästä.

Amalia kirjoitti...

Kyllä on kaunis. Meille voi lähettää tollasen Kiitos :)

Nina kirjoitti...

Upea sammalpallo! Kävyt ovat siihen piste i:n päälle!:)

Pajupirtin Kaisa kirjoitti...

Kylläpä tulikin kaunis sammalpajupallo. Kerta kaikkiaan ihana. Nuo käpykukatkin on kivoja.

Tyynenmeren Aaltonen kirjoitti...

Hieno!

Onna kirjoitti...

Tämä on hyvä ohje :) Täytyy kokeilla, kun tykkään kaikista pajupunoksista.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mahtava!!!!