torstai 11. kesäkuuta 2009

Tomaatin kasvatusta ja hiekkaviljelyä

Kasvihuoneessa olen touhunnut innoissani pari päivää. On se vaan niin mukavaa taas aloitella siellä tomaatin ja kurkun kasvatus. Maanantaina istuttelin sieltä kesäkukat penkkeihin pihalle ja ruukkuihin.( Niistä laitan myöhemmin kuvia.) Niin sain tilaa kasvihuoneeseen. Viime keväänä laitoin sinne penkkeihin hiekan, aika karkeaa, melkein kuin salaojasoraa. Nyt aloitin sillä että kastelin hiekan kokonaan ja sitten kaivoin siihen sopivan istutuskuopan, kuvassa on kahdelle kurkulle paikka. Kuopan pohjalle laitoin pari kourallista turpeeseen sekoitettua hevosen lantaa. Seuraavaksi kasvuturvetta kuoppa täyteen ja reunoja on hyvä muokata, kun hiekka on märkää.

Oven pieleen punoin liotetusta pajusta paikan samettiruusuille ja pavuille. Sillä sain hyvin rajattua eri multa-alueita toisistaan ja pajulaatikon sai nopeasti tehtyä suoraan hiekkaan, oikealle paikalle sopivan kokoisena.

Kasvuturpeella täytettyihin istutuskuoppiin istutin tomaatit ja kastelin ne hyvin lasten avustuksella. Ihana Piha-ohjelmassa oli hiekkaviljelystä asiaa ja innoissani etsin lisää tietoa netistä. Luettuani päätin kokeilla muutamalla tomaatilla sitä niin että istutan ne hiekkaan suoraan ja siihen vaan ruohonsilppu päälle. Loppukesästä voin sitten vertailla kummalla tavalla tomaatti kasvaa paremmin vai onko mitään eroa. Jos ei ole, niin taidan siirtyä täysin hiekkaviljelyyn kasvihuoneessa. Onhan se halvempaa ja helpompaa. :)

Niin, seuraavana päivänä leikkasin nurmikon keräävällä leikkurilla ja siitä sain ruohonsilppua hiekan peitteeksi ja kasveille ravinteeksi. Samalla maa pysyy kosteampana ja lämpimämpänä. Tässäkin puuhassa lapset ovat innokkaasti mukana. :)

Etupihalla kallionkoloihin tehty kukkapenkki näyttää nyt tällaiselta. Tänään päivällä kuvatessani osa kukista kaipailee jo vettä, kun täällä ei ole pitkään aikaan satanut kunnolla. Illalla saimme lopultakin sadetta ja minä riemuitsin. :) Mulla oli silloin kukkapenkin reunuksen punonta kesken ja sain mukavasti vettä niskaan. Ihana, lämmin kesäinen sade ei haitannut ollenkaan.

Aurinkoisia kesäpäiviä toivotellen Sanna

6 kommenttia:

Tanja kirjoitti...

What a wonderful garden- and look at these flowers..great...Just sad, that I don´t understand any word ;)- but the photos are fab.Greetings Tanja

Pajupirtin Kaisa kirjoitti...

Tuota heinäkatetta tarvii munkin kokeilla. Tuntuu et kastelukannusta puuttuu pohja kun jatkuvasti loraa vettä tompuille.
Eilen ostin viiniköynnöksen omaan kasvihuoneeseeni. Saa nähdä onnistunko sen kasvatuksessa.
Iloisia kasvatushetkiä ja taikoja runsaaseen satoon!
Kaisa

Nina kirjoitti...

Niin kaunista <3

Jossu kirjoitti...

Onnea tomaatinkasvatukseen ja hiekkaviljelyyn!
Etupihan kukkapenkki näyttää tosi kauniilta ja onneksi sitä sadettakin tuli :)

Marge kirjoitti...

Kiva lukea myöhemminkin sinun kokemuksiasi tuosta hiekkaviljelystä!! Aivan upea tuo sinun kivikkomaasi!!

Täällä sataa ja sateita luvattu koko viikoksi...

Ihanaa juhannusviikkoa sinulle!!:))

Sanna kirjoitti...

Kiitos teille kaikille kommenteista! :) Niitä on aina ihana lukea. Kirjoittelen myöhemmin kuinka tomaatit hiekassa kasvoi...
Hyvää juhannusviikkoa! :) Lämpimin terveisin Sanna