lauantai 27. helmikuuta 2010

Reikäompeleen ohje ja kirjontapistoja

 
Ohjeen kuvat ovat laskoksesta, samanlaista ommelta voi käyttää reunapäärmeessä. Tämä on helpotettu versio reikäompeleesta, joka ei välttämättä käy tyynyliinoihin tai muihin kulutukselle alttiina oleville tekstiileille. 

1. Pura kankaasta 1-3 lankaa siitä kohdasta johon reikäompeleen haluat. Laskoksessa poista vielä yksi lanka 2cm (jos laskos on 1cm) päästä reikäompeleen paikasta ja silitä kohtaan taite, oikeat puolet vastakkain. Tämä helpottaa ompelua.

Reunapäärmeessä mittaa kankaan reunasta päärmeen leveys kaksinkertaisena (+saumanvara) ja pura siltä kohden 1-3 lankaa. Voit poistaa yhden langan saumanvaran verran reunasta ja silittää siihen taitoksen.

  
 2. Reikäommel ommeltaan vasemmalta oikealle. Pujota neula 3-8 langan takaa ja vedä läpi vielä kuitenkaan kiristämättä sitä.

  
 3. Vie sitten neula langan päältä ja pistä läpi taitoksen. Tämä pisto kiinnittää taitoksen.  Langasta muodostuu lenkki oikealle alas, jonka alta neula pujotetaan.

  
 
  
 4. Kiristä lankaa, niin kireälle että kankaan langat menevät yhteen. (Kuvassa ei ole vielä tarpeeksi kireä.)
Aloita seuraava pisto. :)

  
 Valmis reikäommel näkyy kauniisti verhossa valon tullessa läpi. 

  
 Tämä ommel on ns. lujempi, eli toimii paremmin käyttötekstiileissä kuin edellinen ommel.

  

  
 Kuvia verhossa käytetyistä pistoista.

 
Pyöreitä punospistoreikiä tein ohjeen mukaisesti. En leikannut kangasta keskeltä ollenkaan, vaan levitin kankaan kudetta niin että keskelle muodostui reikä.

3 kommenttia:

Wilhelmiina kirjoitti...

Kiitos vinkistä ja tosiaan reikäommel ei sovi käsintehtynä kulutukselle tuleviin kankaisiin. pesin nimittäin pesukoneessa mummun käsin kirjotun reikäommel pellava verhon -myös sillä riskillä että tämä reunus saa kyytiä ja niin siinä sitten kävi että ommel purkautui. Toki varmasti oli myös jo lankakin haperoitunut .
Hyvää viikonloppua!

LeenaJohanna kirjoitti...

Kiitos ohjeistuksesta.
Kokeilen kyllä vielä käsinkirjontaa.
Juuri tuo mua viehättää tuossa reikäompeleessa kun valo pääsee niin kauniisti pilkottamaan rei-istä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Ihana verho, niin romanttinen, että melkein pää halkee. =)

Minkälaista lankaa käytät reikäompeleessa?
Ja käykö siihen millainen pellavakangas tahansa, jos tekee verhon tai pöytäliinan?
Itse olen joskus sata vuotta sitten tehnyt koulussa pikkuliinan, johon tein reikäompeleen reunaan liinan reunaan, mutta en muista siitä enää yhtään mitään muuta kuin, että kivaa oli.

Osaatko kertoa jonkun kivan kirjan, josta saisin opetusta.