keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Raparperilaattoja pitkin kasvihuoneeseen

Linnun kylpyaltaat teimme tyttäreni kanssa vuorenkilven lehtien päälle. Muodon altaalle saimme tekemällä ne hiekkakasan päällä.Raparperilaattoja pitkin on kiva aamulla kipitellä vaikka sukkasilleen aukaisemassa kasvihuoneen ovi. Pidän niistä paljon. Teimme niitä porukalla viime syksynä meidän kallioitten päällä. Se oli aika hauskaa puuhaa, toisilla kun oli oikein työmiehen haalarit päällä suojatakseen paremmat vaatteet. Voimia se myös koetteli, kun sekoitimme betonia lapiolla kottikärryissä. Osa laatoista tehtiin isojen vuorenkilven lehtien päälle.

Laitoimme muovin kallion suojaksi ja raparperin lehdet muovin päälle. Sivelimme ruokaöljyä lehden nurjalle puolelle, jotta se sitten irtoaisi helpommin valmiista laatasta. Leikkasimme kanaverkosta lehtiin sopivia (vähän pienempiä kuin lehti) palasia ja laitoimme ne lehtien päälle. Mieheni teki aika yleissementistä, hiekasta ja vedestä aika paksua betonia. Sitä lastasimme lapiolla keskelle lehteä ja muurauskauhalla levitettiin keskeltä reunoille päin lehden muotoiseksi. Reunoihin ei saanut koskea, koska silloin se vettyy ja leviää yli lehden reunan. Kun betoni saatiin tasoitettua 3-5cm paksuiseksi, nostelimme kananverkot lehden pinnasta suurinpiirtein keskelle laattaa. Verkko vahvistaa laattaa, eikä se hajoa vaikka ruoteen kohdalta halkeaisikin. Lopuksi laitoimme muovin päälle, ettei laatat kuivu liian nopeaa ja sen takia halkea.

Seuraavana päivänä irrottelimme lehdet pois laatoista ja ihastellen jätimme vielä kuivumaan muutamaksi päiväksi.

Tällä hetkellä kasvihuoneessa kukkii tomaatit... tässä itsekasvatetusta taimesta coctailtomaatin kukkia.

Puutarhalta ostetussa tomaatissa on jo raakileita jonkin verran.

Basilikan kasvatin siemenestä ja satoa on saanut makustella jo jonkin aikaa. Suikeroalpit on koristeena ja värinä kasvihuoneessa.

Kurkku on tainnut kärsiä kylmästä alkukesästä, kun se on kasvanut tosi vähän, edellisiin vuosiin verrattuna. Satoa kuitenkin on tulossa ja säät ovat olleet nyt suotuisammat, joten toivottavasti tulee enemmänkin. Omasta kasvihuoneesta haettu tuorekurkku on todella hyvää.

Makoisia kesäpäiviä teille!

10 kommenttia:

Marge kirjoitti...

Hei Sanna!
Kyllä noita raparperilaattoja pitkin kelpaa tepastella, ovat hurjan kauniita!!!

Voi, kun pääsisikin maistelemaan omasta kasvihuoneesta haettua tuorekurkkua, on varmasti hyvää, nam!!

Olet ottanut todella upeita reissukuvia!! Tykkäsin kovasti!!

Ja tuo takki, olet kyllä tosi taitava, se on UPEA!!! Hyvä, kun sait pidennettyä takin käyttöikää, olisi ikävää jos noin ihanan takin käyttö jäisi lyhytaikaiseksi, niinkuin noilla kasvavilla lapsilla käy;D

Toivon sinulle oikein ihanaa heinäkuun jatkoa ja "nähdään" taas!!!!:)))

Marge kirjoitti...

Ps. Piti vielä sanomani tuosta puserostasi, että tosi kaunis!! Laskeutuu niin kauniisti!

Jossu kirjoitti...

Ihania raparperilaattoja. Kyllä kelpaa noita pitkin tepastella. Ja vaikka ne suuritöisiä olivatkin, lopputulos on niin kaunis että varmasti vaivan avoinen :)

Hannele/Täyttä Elämää kirjoitti...

Aivan ihania, aioin miehellekin näyttää mut en vielä ehtinyt. Elättelen toiveita että se innostuis tekemään mulle muutaman nuita :D

pipiti kirjoitti...

Kuin myös olin tekemässä noita raparperilaattoja! On kyllä niin nättejä, että pitää sitten omaan kotiin joskus tehdä, sitten ku semmonen on :D:D

Viipula kirjoitti...

Minulla on myös ollut suunnitteilla nämä lehti-laatat. Saman huomion tein minä, että kurkku on kärsinyt kylmistä öistä. Vasta muutama tulossa, kasvu niin hidasta, ja kasvin koko on pienempi kuin viimevuonna tähän aikaan.

Sanna kirjoitti...

Heippa Marge, Jossu, Hannele, Pipiti ja Viipula!

Suuret kiitokset kommenteistanne, niitä on ihana lukea lomalta palattuaan.
Blogin päivitys taitaa olla tauolla vähän aikaa vielä, kun on ollut ukkosen takia ongelmia tietokoneiden kanssa. Kaikenlaista materiaalia on kertynyt lomalta ja muutenkin, joten tavataan toivottavasti pian niiden merkeissä. Ihania lämpöisiä kesäpäiviä toivotellen Sanna

malla kirjoitti...

hurmaavat laatat!!!!

Nina kirjoitti...

Aivan mahtavan upeat laatat <3

Sanna kirjoitti...

Malla ja Nina,
Kiitos!! <3