lauantai 29. elokuuta 2009

Tomaatit kasvaa hiekassa

Kasvihuoneen edessä kasvaa vähän kaikkea, koristekurpitsaa, petunioita, lobeliaa, ylimääräisiksi kasvihuoneesta jääneitä tomaatteja, isosamettiruusua ja daaliaa. Köynnöskaari jäi tästä paikasta tänä vuonna tekemättä...keväällä purin siitä vanhan lahonneen pajukaaren pois. Oikeaa ideaa odotellessa koivurangat saavat kelvata.

Hiekkaviljelykokeilussa on perällä neljä viimeistä tomaattia. Kuvasta ei varmaan eroa huomaa mullassa viljeltyihin, mutta...

Hiekassa viljellyt kirsikkatomaatit kypsyivät ensimmäisenä itsekasvatetuista tomaateista. Raakileita on vähän enemmän kuin mullassa kasvatetuissa tomaateissa.

Hiekassa kasvatetun tomaatin lehdet ovat oikein hyvän ja terveen värisiä, eikä mitään tuholaisia ole näkynyt. Muuten ne ovat kasvaneet vähän pienemmiksi kuin mullassa kasvaneet. Multakasvatuksessa olleet tomaatin lehdet käpristyvät jonkin verran ja tuholaisiakin on ilmestynyt loppukesästä.

Kokemukseni mukaan voisin ajatella viljeleväni kaikki tomaatit hiekassa ruohokatteella. Tomaatit ei ehkä silloin kasva niin reheviksi, mutta jos satoa tulee ainakin yhtä hyvin... Hiekassa on halvempi ja helpompi viljellä. Laitan vielä loppusyksystä lisää kokemuksia kuinka loppusato kypsyy ja onko lopulta merkitystä kumpi kasvualusta on. Olisi mukava kuulla jos jollakin on kokemusta hiekkaviljelystä kasvimaalla. Mahdollisesti jossain vaiheessa testaan sitäkin. :)

Sateisen päivän toimiin palailen, lämpimin terveisin Sanna

6 kommenttia:

-T kirjoitti...

Onpas mielenkiintoista ja hyvää tietoa! Hiekka varmaan lämmittää myös kasveja, jotta satoa saa aikaisemmin?!? Minulla on nyt ollut omat tomaatit ruukuissa kasvamassa, sillä viime vuonna kasvimaalla niihin tuli jotain ruttoa :( ..Ja muutamat ovat jo kypsyneet niissä :) (kasvihuone olisi haaveena!!)
Niin rehevän näköistä muuten näyttää kasvihuoneessasi ja sen ulkopuolellakin olevan :)
Mukavia syksyn tulevia päiviä :)

Pajupirtin Kaisa kirjoitti...

Viljelijäainesta sinä olet näköjään.Komea sato tulossa.
Siemenet on postitettu joten tulossa on!Onnea viljelyyn.
Terveisin Kaisa

sanna kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne! :)

Kaisa, miten ihanaa kun viittit lähettää!! :)

Nina kirjoitti...

Olen suunnitellut mökille rakentavani kasvimaata ja hiekkaa olen pohtinut. Eikö sinne juurillekaan laiteta yhtään multaa?

Sanna kirjoitti...

Kiitos Nina vierailustasi! Ja mielenkiinnostasi. En laittanu kokeilussani multaa, mutta suositellaan vaikka porkkanaa kylväessä laittamaan multaa vähän kylvövakoon, jotta itäisi paremmin. Varmaan kokeilemalla selviää kannattaako multaa käyttää. Samettiruusulle laitoin pari kourallista multaa istutuskuoppaan ja ne kasvoi tosi isoksi. Jouduin ottamaan ne kasvihuoneesta sen takia pois tehdäkseni tilaa tomaateille. Juuret oli levinnyt hiekanalueelle reilusti ja olivat oikein terveen näköisiä. :)

Nina kirjoitti...

Ok. Kiitos vastauksesta!
Taidanpa tosiaan ihan oikeasti kokeilla tuota hiekkaviljelyä vielä tulevaisuudessa.