tiistai 1. syyskuuta 2009

Tyrnejä ja sieniä

Tänään oli oikein kaunis kesäinen päivä, joka innosti vielä kuvaamaan kukkiakin. Lämmintä varjossa 20 asteen tienoilla ja tuntui ihanalta nauttia siitä vielä. Kultapallo asustaa "varikolla" odottamassa parempaa sijoituspaikkaa. Toisella puolella pihaa puhdistelin uutta kallioaluetta ja sieltä taisin keksiä kultapallolle paikan. Jos vaan selkä suostuu yhteistyöhön, siirrän sen vielä tänä kesänä tai sitten viimeistään ens keväänä. Kallion puhdistaminen sammaleesta, kaikenlaisista varvuista ja juurista on selälle rasittavaa puuhaa, mutta kun ei malta olla poiskaan, kun on ideaa keksinyt.

Tiikerinliljat on kauniita ja nekin kaipaavat uutta paikkaa. Kalliopihalla on aika haastavaa löytää sopiva paikka sipulikukille, mutta uskon liljoillekin jossain vaiheessa löytyvän suotuisa paikka.

Tyrnit tuottavat ensimmäistä kertaa satoa enemmän kuin kymmenen marjaa. Ihan vielä niitä ei kannata poimia, mutta maistella voi. Olen saanut pensaat äidiltäni ja enoltani. Marjapensaatkin on vanhemmiltani siirretty ja nyt tuottivat oikein hyvin satoa. Olen ostanut pihalleni tosi vähän pensaita ja perennoja, suurin osa on saatuja läheisiltäni ja kyläläisiltä. On hämmästyttävää huomata kuinka paljon kaikenlaisia kasveja pihalle voi saada ilmaiseksi, kun vaan on avoimena sopivissa tilanteissa. Ihmiset antavat mielellään, ainakin täällä pienessä kylässä. Kierrätysideaa toteutan pihallakin ja annan myös itse mielelläni perennoja tutuilleni.

Uusia viljelmiä on ilmestynyt takapihallemme, kun tyrnien kaveriksi on kasvanut voitattia. Se on tosi hyvää pannulla paistettuna. Jospa huomenna ehtisi kerätä, paistella ja maistella.


Vanhan kiulun ostin kesällä markkinoilta. Kiulu oli oikein räikeän kirkkaan oranssi. Maalasin sen kalustemaalilla valkoiseksi ja nyt se toimiikin suojaruukkuna belargonialle. Kukan ostin kesäkuun lopulla puutarhan alennusmyynnistä, jossa paperikassiin sai laittaa niin paljon kukkia kuin vaan sai mahtumaan ja hinta 4.90€. Sain silloin paljon lisää kukkia pihalleni ja halvalla! :)

Valoisaa syyskuun alkua teille!

4 kommenttia:

selma kirjoitti...

Onnea tyrnien kasvatukseen! Meillä oli muutama vuosi sitten koko peltosarka täynnä suuria tyrnipensaita, korkeimmat jopa 4-5 m, että piti tikapuilta poimia. Sitten kuuman ja pitkän kuivan kesän jälkeen ne yhtäkkiä kuolivat pystyyn kaikki. Nyt saa vain katsella vanhoja kuvia korioista marjoista. Toki merenrannassa kasvaa villityrniä, mutta ovat niin pienosia ja hankalampia poimittavia. "Peikkokukkulalta" tänne sivuillesi tulla tupsahdin :) :)

Sanna kirjoitti...

Kiitos selma! Hyvä kun tupsahdit! :) Toivottavasti saan tyrnit menestymään.

Mari kirjoitti...

Heipparallaa! Tulin juuri ensimmäistä kertaa vierailemaan blogiisi ja täältähän löytyikin kiva ja iloinen blogi jossa ihania kuvia siivittämässä tekstiä :)

Sinulla on melkoinen tuuri, kun tatteja kasvaa aivan omalla pihalla! Itse en ole ikinä elämässäni sienessä käynyt, mutta tutut toisinaan kertovat kuinka ovat joutuneet etsimään sieniä ns. kivien ja kantojen alta. Sinulla niitä sen sijaan on oikein pihalla odottamassa :)

Sanna kirjoitti...

Kiitos Marika kommentistasi! Täällä on aika paljon sieniä, kunhan vaan ehtis keräileen ja säilöön. Marjastus rasitti mulla käsiä niin että niistä hävisi puristusvoimaa ja sieneenkään en sitten ole voinut mennä. Nyt kädet on levon jälkeen paremmat ja tällä viikolla olis tarkoitus lähteä metsiin katteleen, mitä sieltä löytyy. :)

Oli mullakin ihmettelemistä siinä että meidän pihalla alkoi kasvaa voitatteja. Ei ole ennen kasvanut.