perjantai 25. syyskuuta 2009

Daalioiden kukkiessa touhua pihalla riittää

Daaliat kasvoi kesän aikana aika korkeaksi ja nyt kukkivat ihanasti. En ole koskaan saanut juurakkoa menestymään talven yli, vaikka olen viileään sisälle ottanut talteen. Oisko sinulla jotain vinkkiä, kuinka juurakkoa kannattaisi säilyttää? Pidän tuosta kukasta paljon, varsinkin väristä ja olisi mukava saada ensi kesänäkin pihaa koristamaan.

Vielä pari päivää sitten vaahtera oli noin vihreä, kun tänään ihastelin jo kellastuneita lehtiä. Vaahtera siirrettiin viisi vuotta sitten vanhempieni pihalta, kun se ei ollut kasvanut vuosiin 1,5m korkeammaksi. Istutimme sen samaan paikkaan pihallamme, josta rakennusta aloittaessa kaadoimme jo vähän lahonneen ison koivun. Vaahtera on kasvanut uudessa paikassaan ainakin puoli metriä vuodessa ja on nyt jo oikein komea puu. :)

Pihalla olen tehnyt yhden uuden kukkapenkin, johon istutin kultapalloa, jaloritarinkannusta ja ukonhattua. Tilaa jäi vielä eteen liljoille, tulppaaneille ja helmililjalle. Istutin noin 300 kukkasipulia siihen penkkiin. Suuri osa kukkasipuleista on äidiltäni, osa itseltä menestymättömästä liljapenkistä ja tulppaanit on ostettuja. Ensi keväänä sitten näkee kuinka sekaisin kaikki erilaiset liljat ovat, vaikka yritin sipuleista tunnistella eri lajeja.

Muitakin penkkejä olen vähän siistinyt. Toinen iiriksistäni ei kukkinut tänä vuonna. Päättelin että taitaa kasvaa jo liian tiiviisti tai sitten jokin muu on mennyt vikaan. Raivasin penkistä vähän lisää tilaa sille ja istuttelin harvempaan. Mulla on penkeissä sellainen ajatus, että istutan kaikki perennat aika tiiviisti, ettei siellä mahtuisi kasvamaan rikkaruohot ja näin ne ovat helppohoitoisempia. Aika vähällä perkkuulla olen kesällä selvinnyt. Enkä laita penkkeihini vaikeasti hallittavia kasveja...jos olen erehtynyt jotain sellaista laittamaan, niin aika pian se sieltä lähtee pois. :)

Jos vaan huomenna on kaunis päivä, jatkan puutarhan valmistelua talveen. Ruukuissa kukat ovat vielä kauniita, niin syysistutukset saavat odottaa. Suunnitelmat ovat jo valmiina ja sammalta ja varpuja pitäisi käydä keräämässä ennen kuin lumi yllättää. Lapset katsoivat juuri jotain sääennustetta ja huusivat, että tiistaina tulee lunta! He kyllä odottavat sitä innolla, itse en ehkä vielä...kun on niin paljon vielä puuhaa. Vaikka joskus olen istuttanut sipulikukkia itsenäisyyspäivänä, joten eiköhän tässä kaikki tarvittavat ehdi tehdä tänä syksynä.

Mukavia syystunnelmia teille lukijani!

6 kommenttia:

Amalia kirjoitti...

Minä laitoi joriinin juuret sanomalehtipakettiin ja kellariin. Sen paketin tulis olla sellainen, että ne juuret ei kosketa toisiaan. Eeltä kuivatin sen verran, että sain multaa karistettua jonkun verran pois. Meidän kellari on kyllä aika lämmin n.12 astetta ja kosteakin. En tiedä onko sillä kosteudella mitään merkitystä.

sanna kirjoitti...

Kiitos Amalia vinkistä! Taidankin kokeilla tuolla tavalla. Meillä ei ole kellaria, mutta yläkerrassa on sellaista kylmävinttiä...jospa ne säilyisi siellä. :)

-T kirjoitti...

Daaliaa en ole kokeillut säilyttää talven yli. Kunpa omistaisi kellarin niin uskon että se voisi olla kova sana noissa juurakoiden ja kasvien säilytyksissä! Tai tosiaan jos teillä on kylmätila vintillä :)
Minulla on pari pientä pussukkaa sipuleita (tulppaneja ja skilloja) joita olen jo pitkään suunnitellut laittavani maahan, mutta en ole vielä ehtinyt! Onneksi vielä on aikaa...
Lunta varmasti lapset jo odottaavat :) Meilläkin yksi lapsistamme sanoi tässä jokunen aika sitten että talvi on paras vuodenaika!!!

Ihania hetkiä syksyynne :)

Lumo kirjoitti...

Vastavierailulla... täältä suunnalta ei kauheasti irtoa sipuleiden säilytysvinkkejä.

Ainosofia kirjoitti...

Kunpa saisi itsekkin jostain intoa tehdä puutarhatöitä ennen lumen tuloa.
Täällä satoi eilen jo lumi maahan, mutta onneksi vielä suli pois.

sanna kirjoitti...

Kiitos vierailustanne ja kommenteista! Niitä on aina ilo lukea! :)